تونل سازه ای است که امروزه کاربرد فراوانی داشته و به دلیل شرایط مختلف ازجمله کمبود فضا و وجود کوهها و عدم مسطح بودن سطح، مجبور به ایجاد تونل میشوند که بهمنظور ایجاد مسیری برای عبور خودروها و یا مترو میباشد. حفظ و نگهداری این تونلها در برابر عوامل خارجی بسیار مهم میباشد به همین منظور اقدامات گوناگونی صورت میگیرد از جمله فرآیند آببند کردن تونلها که در این مقاله به صورت اجمالی به بررسی این فرآیند پرداخته میشود و روشهای مختلف آببندی تونلها ارائه میشود.
محتوا :
آب بند کردن تونلها
یکی از مهمترین نکات در نگهداری تونلها مراقبت و عایقبندی آنها در برابر نفوذ آب میباشد، اقدامات متعددی باید برای حفظ تونلها به کار برده شود زیرا این سازهها بسیار عظیم بوده و هزینه بسیار زیادی باید برای ساخت آنها صرف شود اقدام مهمی که در این زمینه صورت میگیرد آببند کردن آنها میباشد. فرآیند آببند کردن به روشها مختلفی انجام میشود و هدف آن جلوگیری از نفوذ آب و تخریب ساختار تونل میباشد و معمولاً باید در مقابل ورود آب از خارج به داخل تونل عملیات موردنیاز انجام شود، زیرا این سازهها با زمین در ارتباط بوده و امکان نشت آب وجود دارد.
عوامل مؤثر در انتخاب روش آب بندی تونل
در انجام عمل آببندی باید به عوامل زیادی توجه کرد که مهمترین آنها شامل:
- ارتفاع آب زیر زمینی، آب تا چه نقطه ای میتواند بالا بیایید و پاسخ با این سؤال که سازه تونل به چه میزانی در آب قرار دارد.
- شرایط فیزیکی و میزان اسیدی بودن خاک منطقه
- نوع روش به کار گرفته شده برای انجام حفاری و میزان آن
- موقعیت قرار گرفتن تونل که در چه نوع آبوهوایی قرارگرفته باشد و میزان نفوذ آب چگونه باشد.
روش های آب بندی تونلها
از جمله روشهایی که برای آببند کردن تونلها مورد استفاده قرار میگیرد شامل موارد زیر میشوند:
- زهکشی که آسانترین روش بوده که آب جمع شده را به خارج از تونل منتقل کنند
- عایقبندی سطح سازه تونل با استفاده از عایقهای مایع که مایع مورد نظر را حرارت داده با استفاده از تجهیزات خاص آن را بر روی بدنه و سطح تونل قرار میدهند.
- آببندی و عایق با استفاده از مواد صفحهای شکل که معمولاً دارای ضخامت 4 سانتیمتر بوده و از مواد شیمیایی تولید میشوند.
- پوشش اپوکسی نیز برای عایق کردن و آببندی مورد استفاده قرار می گیرد که نوع آن برای سطوح افقی و عمودی متفاوت است و با اسپری است.
- آببندی به کمک سیمان که بسیار متداول است و با افزودن مواد خاص به سیمان مقاومت آن را در برابر نفوذ آب افزایش میدهند.
- آببندی به روش تزریق مواد رزینی و مواد پلی یورتان که کیفیت مناسبی داشته و سازه تونل را در برابر نفوذ مایعات مقاوم میکنند.
بعد از انجام فرآیند آببندی تونل ها باید بهصورت مداوم مورد کنترل و بازرسی قرار گیرند تا هرگونه نفوذ آب اصلاح شود تا از آسیب جدی به سازه تونل جلوگیری شود و در زمان مناسب اقدامات موردنیاز صورت گیرد.
باز هم سوالی برای شما پیش آمده است؟
جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.